Zbiór materiałów, pomocy dydaktycznych, scenariusze zajęć, awans zawodowy nauczyciela porzedszkola
Strony
▼
czwartek, 14 listopada 2013
Masa solna- przepisy
1 filiżanka mąki to około 100g mąki a
1 filiżanka soli to około 200g soli
Masa solna do wyrobu prostych modeli
200g mąki
200g soli 125cm3 wody
Masa solna do wyrobu małych modeli
200g mąki
200g soli
100g mąki ziemniaczanej
150cm3 wody
Elastyczna masa solna do wyrobów schnących na powietrzu
200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet (podaje, że niektórzy dodają zamiast olej jadalny lub glicerynę)
125cm3 wody
Ścisła masa solna do wyrobu kafli i płat
200g mąki
400g soli
2 łyżki kleju do tapet
125cm3 wody
Najlepiej suszyć na powietrzu bo można oszczędzić energię i nie popęka raczej. Jeśli popęka to należy resztki wysuszone w moździerzu rozwalić na proszek, dodać trochę wody i łatać.
Wykonanie jeża:
zgnieść z folii aluminiowej kulkę, rozwałkować z masy solnej placek i okleić dokładnie foliową kulkę. Uformować tak, żeby jeż miał ryjek i położyć na jakiejś podstawce żeby mogło już na tym schnąć (mi się okropnie przylepiło do stołu i musiałam nożem ścinać i przekładać). Przykleić z pieprzy czy jałowca jeżowi oczy i nos a następnie wykonać kolce za pomocą nożyczek do paznokci. Po prostu trzeba ciąć tę masę. Zostawić do wysuszenia, malować. Takie suszenie może potrwać podobno do kilku tygodni. Tzn żeby było wysuszone tak na amen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz czeka na zmoderowanie