Strony

wtorek, 17 grudnia 2013

Z serii wymianka przepisów przedświątecznych:) Sernik z pierniczkami od Pani Beaty :)

Drodzy rodzice !
Ponieważ Pani Beata przygotowała cudowny serniczek z pierniczkami na pasowanie naszych maluszków i wiele osób pytało o przepis- wrzucam go tu na bloga by nie zaśmiecać Państwu poczty i umożliwić lepszy dostęp do naszych różności grupowych:)


Z serii wymianka przepisów przedświątecznych:)

Sernik z pierniczkami od Pani Beaty :)

Spód kruchy lub biszkopt

Potrzeba połowę poniższego ciasta na blachę ciasta
1 margaryna
1/2 szkl. cukru
3-4 żółtka
2,5 szkl mąki
1 łyzeczka proszku do piczenia
2 łyżki śmietany

zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce

Masa serowa

Zmiksować:
1 kg sera ( 1/2 wiaderka + 2 kostki)
5 żółtek

ubić:
5 białek + 1/2 szkl cukru
po ubiciu dodać do białek 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżki wiórek kokosowych

ubić:
-1 duża śmietana
1 szkl. cukru lub mniej

2 budynie waniliowe
aromat migdałowy

sok z 1/2 cytryny


paczka dowolnych pierniczków- najsmaczniejsze są nadziewane truskawkowe:):)

WYKONANIE

Połączyć składniki na masę serową:
Zmiksowany ser z żółtkami, ubitą śmietanę, sok z cytryny, budynie i aromat.

Spód zapiec, wyłożyć na ciasto kruche połowę masy serowej, na ser położyć pierniki, przykryć ciastka resztą sera
Piec około 50 minut

Pod koniec pieczenia wyłożyć pianę z białek z wiórkami kokosowymi.

Można po wystudzeniu polać polewą

3 łyżki kakao
2 łyżki cukru kryształu
1,5 kostki margaryny
3 łyżki wody

Z serii zdrowa kuchnia dla małego łakomczucha:):)


Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
15 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
odrobina startej laski wanilii
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Dla starszych dzieci – można umieścić w kulce migdał. Ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe lub schłodzone.


pozdrawiam cieplutko

Magda Zaremba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz czeka na zmoderowanie