Od razu miękkie pierniczki J
1kg mąki
1 szkl. cukru
1 słoik miodu (250g)
1 kostka margaryny
oliwa (do smarowania blachy)
5 jaj
2 łyżki kakao
2 paczki przypraw do piernika (można i więcej, kto jak lubi)
lub
cynamon, gałka, imbir i itp.
1 płaska łyzka sody
1 płaska łyżka amoniaku (lub proszku).
Cukier, miód, kakako, margarynę - rozpuścić , dodać
przyprawy, ostudzić.
Połączyć z mąką wymieszaną z
sodą i amoniakiem (lub proszkiem do pieczenia)
Jajka całe ubić i dodać do masy. Dobrze wyrobić i wstawić ciasto do lodówki, żeby się
schłodziło. Potem ciasto rozwałkować
(nie grubo) i wykrawać pierniczki.
Kłaść na natłuszczoną blachę.
Piec 8-10 min w temp. 180 C
Ciasto można spokojnie przechowywać w lodówce do kilku dni (
mój max to tydzień- było dalej ok, lecz musiało być zawinięte szczelnie w
folię, lub w zamkniętym pojemniczku) ]
Pierniczki nie mogą dość długo przebywać w piekarniku, gdyż
mogą się przypalić.
Wraz z każdą kolejną partą czas pieczenia należy skracać w
zależności od wyglądu pierniczków - w miarę nagrzewania piekarnika czas
przebywania pierniczków w piecu może wynieść do 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twój komentarz czeka na zmoderowanie