środa, 10 grudnia 2014

Pierniczki - super przepis:)

Od razu miękkie pierniczki J

1kg mąki
1 szkl. cukru
1 słoik miodu (250g)
1 kostka margaryny
oliwa (do smarowania blachy)
5 jaj
2 łyżki kakao
2 paczki przypraw do piernika (można i więcej, kto jak lubi) lub
cynamon, gałka, imbir i itp.
1 płaska łyzka sody
1 płaska łyżka amoniaku (lub proszku).

Cukier, miód, kakako, margarynę - rozpuścić , dodać przyprawy, ostudzić.
Połączyć z mąką wymieszaną z  sodą i amoniakiem (lub proszkiem do pieczenia)
Jajka całe ubić i dodać do masy. Dobrze  wyrobić i wstawić ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. Potem  ciasto rozwałkować (nie grubo) i wykrawać pierniczki.
Kłaść na natłuszczoną  blachę.
Piec 8-10 min w temp. 180 C


Ciasto można spokojnie przechowywać w lodówce do kilku dni ( mój max to tydzień- było dalej ok, lecz musiało być zawinięte szczelnie w folię, lub w zamkniętym pojemniczku) ]
Pierniczki nie mogą dość długo przebywać w piekarniku, gdyż mogą się przypalić.

Wraz z każdą kolejną partą czas pieczenia należy skracać w zależności od wyglądu pierniczków - w miarę nagrzewania piekarnika czas przebywania pierniczków w piecu może wynieść do 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz czeka na zmoderowanie