czwartek, 14 listopada 2013

Masa solna- przepisy


1 filiżanka mąki to około 100g mąki a 
1 filiżanka soli to około 200g soli 

Masa solna do wyrobu prostych modeli
 
200g mąki 
200g soli 125cm3 wody 

Masa solna do wyrobu małych modeli 
200g mąki 
200g soli 
100g mąki ziemniaczanej 
150cm3 wody 

Elastyczna masa solna do wyrobów schnących na powietrzu 
200g mąki 
200g soli 
2 łyżki kleju do tapet (podaje, że niektórzy dodają zamiast olej jadalny lub glicerynę) 
125cm3 wody 

Ścisła masa solna do wyrobu kafli i płat 
200g mąki 
400g soli 
2 łyżki kleju do tapet 
125cm3 wody 

Najlepiej suszyć na powietrzu bo można oszczędzić energię i nie popęka raczej. Jeśli popęka to należy resztki wysuszone w moździerzu rozwalić na proszek, dodać trochę wody i łatać. 

Wykonanie jeża: 
zgnieść z folii aluminiowej kulkę, rozwałkować z masy solnej placek i okleić dokładnie foliową kulkę. Uformować tak, żeby jeż miał ryjek i położyć na jakiejś podstawce żeby mogło już na tym schnąć (mi się okropnie przylepiło do stołu i musiałam nożem ścinać i przekładać). Przykleić z pieprzy czy jałowca jeżowi oczy i nos a następnie wykonać kolce za pomocą nożyczek do paznokci. Po prostu trzeba ciąć tę masę. Zostawić do wysuszenia, malować. Takie suszenie może potrwać podobno do kilku tygodni. Tzn żeby było wysuszone tak na amen.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz czeka na zmoderowanie